Wat kost de hulp van Mozaïek?

Elk jaar beslist een organisatie die kantonrechters adviseert, wat de kosten zijn voor allerlei soorten hulp. Deze organisatie heet het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton & Toezicht (kortweg LOVCK). Download alle kosten. (behalve voor senioren- en familiebewind)

 

Krijgt u per maand minder geld binnen dan 110% van de bijstandsnorm (check hier de bedragen voor de bijstandsnorm)? Dan betaalt de gemeente vaak alle kosten van bewind voor u. Van kosten voor de rechtbank (griffiekosten) en aanmeldgesprek (intake) tot de kosten voor onze hulp elke maand.

 

Wie is mijn contactpersoon (dossierbehandelaar)?

Graag helpen we u altijd meteen goed. Daarom werken we met afdelingen in plaats van vaste contactpersonen. Hierdoor is er op openingstijden altijd iemand op uw afdeling die uw vragen beantwoordt en toegang heeft tot uw dossier.

 

U hebt contact met 1 van deze 4 afdelingen:

  1. als u nieuw bij ons binnenkomt; we maken dan een dossier van u.
  2. fase vóórdat u hulp bij schulden krijgt; we helpen zorgen dat u geen nieuwe schulden maakt en dat er hulp voor u komt.
  3. als u in de schuldsanering zit of vrijwillig van uw schulden probeert af te komen
  4. als u vrij van schulden bent of nooit meer van uw schulden afkomt

 

Ik ga vrijwillig mijn schulden aanpakken (bewind). Kan ik stoppen wanneer ik wil?

U mag altijd aan de rechter vragen om te stoppen. Voor de rechter hierover beslist, vraagt hij ons wel eerst wat wij vinden van uw wens om te stoppen. De rechter beslist dus uiteindelijk of u mag stoppen, niet wij.

 

Hoe meld ik mij aan voor hulp bij schulden?

Bel ons, mail ons of stuur ons een brief. Dan plannen we een afspraak om kennis te maken. Direct daarna sturen we uw aanmelding naar de rechtbank.

 

Ik wil een gesprek over mijn situatie. Kan dat?

Op afspraak bent u altijd welkom bij ons op kantoor. Waar nodig komen we bij u thuis.

 

Wat als ik van mijn schulden af ben?

Veel mensen willen het liefst direct onze hulp stoppen als ze eindelijk weer uit de schulden zijn. Dat begrijpen we. Toch is het voor de meesten best moeilijk om dan meteen uit de schulden te blijven. Daarom raden we aan: bouw onze hulp langzaam af. Als u gebruikmaakt van onze bewindvoering, kies dan een poosje voor hulp vanuit ons budgetbeheer.

 

Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Op uw eerste gesprek met ons krijgt u een aantal spelregels. Hierin staat ook wat we doen bij klachten. Ons eerste advies: vraag om een persoonlijk gesprek. Meestal helpen we uw klacht, ontevredenheid of frustratie dan snel uit de wereld. Kijk ook op de pagina over uw privacy.

 

Ik krijg een brief van de rechtbank. Wat moet ik doen?

Reageer altijd. Ook als u niet op een afspraak met de rechter kunt. Of als u uw aanmelding voor hulp bij schulden wilt terugdraaien. Geef dit altijd meteen door aan de rechtbank en aan ons.

JA, ik wil graag in contact komen